Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei
Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei - 24 martie
În fiecare an, conform Calendarului Organizației Mondiale a Sănătății, data de 24 martie este considerată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.Această zicomemorează ziua în care, în 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial, la Berlin, comunitatea științifică internațională despre descoperirea sa:bacilul Koch.
În acest an evenimentul demarează cu genericul: ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE. TRATEAZĂ. VINDECĂ TOATE CAZURILE DE TUBERCULOZĂ, scopul căreia este de a atrage atenția opiniei publice și de a sensibiliza factorii de decizie cu privire la importanța acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicații de ordin medical, psihologic și social.
Conform Raportului Global pentru Tuberculoză din 2014 al OMS, în 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au decedat din cauza bolii (din care 95% în ţările cu venituri mici şi mijlocii – Asia de Sud-Est şi Regiunea Pacificului de Vest, unde incidenţa a fost de 56% din totalul cazurilor noi la nivel global, iar Africa cu o incidenţă de 280 cazuri/100.000 locuitori). Tuberculoza reprezintă a 5-a cauză de deces pentru femeile de vârstă 15-44 ani. Naţiunile Unite au stabilit ca scop principal până în acest an reducerea incidenţei tuberculozei (Millenium Development Goals).
Situația epidemiologică alarmantă vis-a-vis de cazurile de îmbolnăvire, plasează Republica Moldova pe locul trei în Europa după incidența tuberculozei (113,2 cazuri înregistrate la 100 mii locuitori pe parcursul anului 2010) și pe locul doi printre 27 țări cu povara înaltă a tuberculozei cu rezistență la preparatele antituberculoase (TB MDR), se menţionează într-un comunicat de presă al Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate.
Tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și, în ciuda unor progrese înregistrate în urma introducerii chimioterapei specifice, asistăm la o creștere a impactului bolii ca urmare a asocierii cu infecția HIV/SIDA, existenței grupurilor populaționale defavorizate economic și instalării rezistenței bacilului tuberculozei la chimioterapia specifică, de mare succes inițial.
Anual se înregistrează circa zece milioane de cazuri noi de tuberculoză şi peste două milioane de decese, ceea ce face ca tuberculoza să fie printre primele cauze de deces. În prezent, există 8 milioane de cazuri de tuberculoză simptomatică, iar 3 milioane de decese se înregistrează în fiecare an.
Cu acest prilej, pe 24 martie 2015, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS organizează expoziţia tematică "24 martie – Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei".
Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3) pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)
Pentru mai multe informaţii despreZiua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei,accesaţi:
http://www.stoptb.org/