Resurse informationale OMS

Baze de date

WHOLIS (http://dosei.who.int) – baza de date a Bibliotecii OMS, disponibila pe Internet. In WHOLIS sunt inregistrate toate publicatiile OMS, incepand din 1948, precum si articole din publicatiile periodice OMS si documentele tehnice incepand din 1985 pana in present. Astfel, cu ajutorul WHOLIS poate fi gasit orice document sau publicatie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Baza de date WHOLIS include mai mult de 70 000 de inregistrari bibliografice si peste 30 000 de link-uri catre documente full text. Pot fi efectuate cautari dupa autor, titlu, cuvinte sau expresii, subiecte, serie, ISBN, ISSN etc. Toate versiunile electronice ale publicatiilor sunt disponibile gratuit.

HFA-DB (European health for all database) – baza de date care ofera acces usor si rapid la o gama larga de statistici de sanatate pentru statele membre OMS, Regiunea Europeana. Baza de date este un instrument util pentru comparatii si pentru evaluarea starii de sanatate in orice stat european intr-un context international. Contine aproximativ 600 de indicatori statistici de sanatate. Datele sunt transmise de catre statele membre OMS Biroului Regional European, care actualizeaza baza de date de doua ori pe an (in ianuarie si iunie). Datele sunt prezentate intr-o forma usor de utilizat, grafica sau tabelara.

Exista doua versiuni ale bazei de date:

Global Health Observatory (GHO) http://www.who.int/gho/en/ – este un portal OMS care ofera acces la date statistice si rapoarte pentru a monitoriza starea de sanatate din lume. GHO contine informatii esentiale si analize, rapoarte anuale cu privire la aspectele cheie din domeniul sanatatii publice, publicatii relevante despre politicile si programele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si link-uri catre informatii suplimentare.

De asemenea Global Health Observatory contine si o baza de date GHO data repository
(http://www.who.int/gho/database/en/) care ofera acces la un depozit interactiv de date statistice, actualizate periodic, privind sanatatea din intreaga lume. Utilizatorii au posibilitatea de a vizualiza datele statistice pentru indicatorii, subiectele de sanatate, tarile si regiunile selectate, precum si de a descarca datele in format Excel.

 

Publicatii periodice

Buletinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Bulletin of the World Health Organisation
http://www.who.int/bulletin/en/index.html
- este una dintre cele mai importante reviste de sanatate publica din lume, unde sunt publicate rezultatele cercetarilor stiintifice si date privind implementarea programelor si politicilor OMS. Buletinul OMS apare lunar si este recenzat de specialisti calificati. Buletinul OMS este una din cele 10 reviste de top in domeniul sanatatii publice si sanatatii mediului, cotata de Institutul pentru Informatia Stiintifica (ISI) cu un impact factor de 5,4. Materialele publicate in Buletinul OMS sunt deosebit de importante pentru factorii de decizie in domeniul sanatatii publice, precum si pentru cercetatori. In prezent rezumatele articolelor din Buletinul OMS sunt disponibile in toate cele sase limbi oficiale ale ONU.

Raportul Epidemilogic Saptamanal
Weekly Epidemiological Report
http://www.who.int/wer/en/index.html
- serveste ca un instrument esential pentru difuzarea rapida si corecta a informatiilor epidemiologice privind cazurile de imbolnaviri si factorii de risc la nivel global, in conformitate cu Regulamentul Sanitar International. O versiune electronica bilingva engleza – franceza este accesibila in fiecare vineri si poate fi descarcata gratuit.

Informatii OMS privind medicamentele
WHO Drug Information
http://www.who.int/medicines/publications/druginformation/en/index.html
- revista trimestriala, care ofera un ansamblu de subiecte privind dezvoltarea si reglementarea medicamentelor, adresata specialistilor si factorilor de decizie in domeniul sanatatii. Lansata in 1987 publicatia periodica comunica cele mai recente noutati si tendinte in domeniu agentiilor de reglementare, academiilor si institutiilor de formare profesionala, cercetatorilor, producatorilor de medicamente.